3ο βραβείο στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών για το Open Mall της Άρτας

  • Είδος έργου: Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός - 3ο βραβείο
  • Χρονολογία: Ιούλιος 2020
  • Τόπος: Άρτα

Η περιοχή παρέμβασης είναι χωροθετημένη στον ιστορικό και εμπορικό πυρήνα της πόλης της Άρτας. Περιλαμβάνει ένα ευρύ δίκτυο πεζοδρόμων και πλατειών.

Η χωρική αστική ταυτότητα της πόλης της Άρτας παρουσιάζει δαιδαλώδη μορφή. Το πολεοδομικό κέντρο με τη σημερινή του μορφή έρχεται σε αντίθεση με το ιπποδάμειο ρυμοτομικό σύστημα οργάνωσης, με το οποίο συγκροτήθηκε από την ίδρυση της το 625 π.Χ.

Η κεντρική ιδέα για την σύνθεση του χώρου του ανοικτού κέντρου εμπορίου, βασίστηκε στην αρχαία οργάνωση του ιστορικού πυρήνα της πόλης. Με στόχο την ανάδειξη της μακραίωνης ιστορίας και την αποτύπωση της στον σύγχρονο χαρακτήρα της πόλης, γίνεται αποκάλυψη-ανάδυση του αρχαίου ρυμοτομικού σχεδίου στη χάραξη των μοτίβων των πεζοδρόμων που περιλαμβάνονται στην περιοχή παρέμβασης. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ρυθμός στην κίνηση μέσα στο δημόσιο χώρο, που βοηθά στην αναγνωσιμότητα του και στην ανάδειξη του εμπορικού κέντρου.

 

 

Όσον αφορά στις απαραίτητες κατασκευές για την σηματοδότηση των επιχειρήσεων που εντάσσονται στο open mall, προτείνεται να τοποθετηθούν σε απόσταση από την πρόσοψη των καταστημάτων στον πεζόδρομο. Ο ρόλος τους είναι διττός, αφενός λειτουργούν σαν σηματοδότηση του καταστήματος, σε συνδυασμό με τις ιδίου ύφους επεμβάσεις στην πρόσοψη των συμμετεχόντων στο «Ανοικτό Κέντρο» επιχειρήσεων και αφετέρου ως στοιχεία αστικού εξοπλισμού- φωτιστικό, σκίαστρο, info- point, πύλη εισόδου, στέγαστρο, καθιστικό κ.α.

Οι κατασκευές που προτείνονται είναι χαμηλού ύψους, σε διάφορες παραλλαγές, έτσι ώστε να εντάσσονται αρμονικά στην κλίμακα του χώρου. Τα συνθετικά τους μέλη είναι μεταλλικές ράβδοι σε κάναβο 40*40εκ., που αποτελούν τον σκελετό, καθώς και μεταλλικά πανέλα, φωτιστικά σώματα από πλέξιγκλας και ψηφιακές οθόνες, που φέρουν τις διαφορετικές λειτουργίες ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου. Είναι διακριτές στο χώρο, διατηρώντας παράλληλα διακριτικό χαρακτήρα εξαιτίας του διάτρητου της κατασκευής.

Η νέα πλακόστρωση στα ίχνη της αρχαίας ρυμοτομίας, προτείνεται να γίνει με ψυχρές πλάκες σκυροδέματος διαστάσεων 80*80εκ.  Στα σημεία που πρόκειται να τοποθετηθούν οι μεταλλικές κατασκευές προτείνονται διάτρητες πλάκες, για την απομάκρυνση των όμβριων υδάτων.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη χωροθέτηση των υδάτινων στοιχείων. Επιλέχθηκε να χωροθετηθούν στις διασταυρώσεις σημαντικών οδών προκειμένου να λειτουργούν ως τοπόσημα στο χώρο και ως στοιχεία φυσικού δροσισμού.

Ένα ακόμη στοιχείο που θα βοηθήσει στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής είναι η πρόβλεψη σημείων φύτευσης. Προτείνεται η τοποθέτηση φυλλοβόλων δένδρων κατά μήκος των πεζοδρόμων προκειμένου να επιτευχθεί φυσική σκίαση κατά τη διάρκεια των εαρινών μηνών. Οι χαμηλοί κήποι θα λειτουργούν και ως κήποι βροχής.

ΟΜΑΔΑ: Χρύσα Μπουραζά, Βασιλική Μαντέλου, Στάθης Χλιαουτάκης, Δήμητρα Ραχμανίδου

Κουμουνδούρου 11 | Τ.Κ. 41222, Λάρισα | Τηλ: 2410530663, 2410258209 | Fax: 2410533823 | Email: info@foreas.gr

Copyright © 2021 Φορέας. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Designed & Built by Entropia. Powered by Cherry Plus.
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση